Pocinje druzenje i sufara za zene

Muavija, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, a.s., naišao pokraj jedne grupe ashaba koji su sjedili pa ih je upitao: „Povodom čega ste sjeli?“ „Sjeli smo da spominjemo Allaha, da Mu se zahvaljujemo zato što nas je uputio u islam i počastio nas njime“, odgovoriše oni. Na to im on reče: „Tako vam Allaha, zar ste samo zato sjeli?“ „Tako nam Allaha, isključivo zbog toga smo se okupili!“, odgovoriše oni. „Nisam tražio da se zakunete iz razloga što sumnjam u vas, već mi je došao Džibril pa me obavjestio da se Allah hvali i ponosi vama pred melecima“, reče im Poslanik, a.s. (Muslim, 2701)

Ovaj nam hadis odslikava skup nekolicine ashaba, r.a., koji su se skupili da bi spominjali Allaha, dž.š., zahvaljivali Mu se što ih je počastio islamom i zbog toga su zaslužili da ih Poslanik obraduje radosnom vijesti, tj. da se Allah, dž.š., hvali i ponosi njima pred Njemu bliskim melecima.

Najvredniji takav skup kojem i meleci prisustvuju jesu skupovi u džamiji u kojima se uči Kur’ani-kerim. To nam potvrđuju riječi najplemenitijeg Vjerovjesnika, a.s.; „Svaki skup u jednoj od Allahovih kuća u kojem uče i izučavaju Kur’an osjetit će smirenost (sekina), obasut će ih milost, meleci će ih okružiti, a Allah će ih spomenuti onima koji su kod Njega.“ (Muslim, 2699)

Ovaj nam hadis potvrđuje pohvalnost okupljanja radi učenja i izučavanja Kur’ana, šerijatskih znanosti, kao i radi podsjećanja na Allahovu blagodat. Upravo su to ashabi, r.a., radili kako bi im iman i strah od Allaha ojačali, a nur u njihovim srcima zasijao zahvalom (šukrom) i veličanjem (zikrom).

❤️Drage zene upravo nasa druzenja srijedom jesu sa ovim ciljem i razlogom naseg lijepog osjecaja svaki put kada dodjemo i odemo iz dzamije srijedom.

Bujrum dobro dosle ponovo da se okoristimo jedna o drugu❤️