Udruzenje ilmije dodijelilo plaketu nasem dzematu

18.02.2022. godine predsjednik i sekretar Udruženja Ilmijje IZBUŠ-a, prof. Suad ef. Kazaferović i hafiz Adis ef. Baručić, posjetili su džemat Norrköping i tom prilikom uručili džematu Norrköping plaketu „PRIMJER DOBROG POSLODAVCA“.

Plaketu su primili predstavnici džematskog odbora koji nisu krili svoje iznenađenje i oduševljenje na ovom gestu Udruženja Ilmijje IZBUŠ-a koje u svom članstvu okuplja gotovo sve aktivne, honorarne i penzionisane imame u Švedskoj.

Uručenje plakete upriličeno je prije džuma namaza, a prethodno nije najavljeno jer su imami željeli da iznenade džematski odbor i džemat Norrköping.

Plaketa „Primjer dobrog poslodavca“ dodjeljuje Udruženje Ilmijje IZBUŠ-a onom džematu koji, nakon detaljno provedene analize radnih uslova i odnosa prema imamu kao uposleniku, dobije najveću ocjenu Upravnog odbora Udruženja Ilmijje. Ovo je prvi džemat u Švedskoj kojem je dodijeljeno ovo posebno priznanje Udruženja Ilmijje IZBUŠ-a.

U samoj analizi Upravni odbor prati i analizira sljedeće, ali ne samo pobrojane, parametre:

  • odnos prema inicijativama imama,
  • podrška idejama i projektima imama,
  • praćenje i ispunjavanje radnih uslova definisanih Pravilnikom o imamima Islamske zajednice, internim i kolektivnim ugovorom,
  • visina ličnog dohotka i način na koji džematski odbor isti definiše,
  • uvažavanje imama u svim procesima i aktivnostima džemata, i slično.

Džemat Norrköping je u gotovo svim pobrojanim parametrima, ali i u mnogim drugim segmentima odnosa prema imamu kao svom predvodniku, ali i uposleniku, u proteklom periodu dobio najveću ocjenu od svih džemata u Švedskoj.

Udruženje Ilmijje IZBUŠ-a planira i u narednom periodu vršiti detaljne analize radnih prava i statusa uposlenih članova imama u Švedskoj i nastaviti dodjelu ove plakete, ako ne na godišnjem, onda sigurno u određenom periodu godina koje budu predmet analize.

Čestitamo džematu Norrköping i njihovom džematskom odboru, ali i i njihovom imamu: vrijednom Mubin ef. Neimarliji koji je sigurno svojim postupcima, angažmanom i predanošću u imamskom radu i zaslužio ovakav odnos svog džemata.

Udruženje Ilmijje IZBUŠ-a

Švedska, 2022-02-18